01 430 15 12
info@interiering.com

Standardi negorljivosti tkanin

STANDARDI NEGORLJIVOSTI TKANIN

Tkanine, ki se uporabljajo na javnih prireditvah in v javnih prostorih morajo zadostiti ustreznim standardom negorljivosti. Standardi in zahteve za certificiranje se razlikujejo na mednarodni in regionalni ravni.

 

Pregled standardov

V Evropi in Avstraliji so najbolj priznani standardi v industriji francoski, nemški in britanski standardi. V zadnjem času postaja vse bolj pogost tudi evropski standard EN 13773 za zavese.V ZDA je NFPA 701 sprejet v skoraj vseh zveznih državah.V večini Azije so standardi EU pogosti, skupaj s kitajskim standardom. Čeprav se standardi in postopki testiranja razlikujejo za vsako državo in jih je težko primerjati, je industrija oblikovala neuradno soglasje glede njihove razvrstitve. Ta razvrstitev odraža le stopnjo težavnosti doseganja določenega standarda, ne da bi kategorizirala vrednost samega testa. Naš  To so najbolj uporabljani standardi FR, ločeni po geografski legi, saj se parametri preskusnih metod močno razlikujejo in jih je težko primerjati:

 

CodeStandardCountry
NFP-M1NFP 92-503/M1France
NFP-M2NFP 92-503/M2France
NFP-M3NFP 92-503/M3France
NFP-M4NFP 92-503/M4France
DIN-B1DIN 4102/B1Germany
NENNEN 6941/6065/6066The Netherlands
BS-2BBS 5867 part 2BUnited Kingdom
CL.1EN 13773 (2003)-CL.1Europe
GB-B1GB8624-2012 class B1China
NFPANFPA 701United states

 

Tkanine ShowTex posedujejo certifikat negorljivosti FR

 

Zaradi spreminjajoče se narave varnostnih zahtev in industrijskih standardov se certifikat Standard za zaviranje gorenja vseh naših tkanin lahko spremeni.

Tudi sestavni deli tkanin, na katere vplivajo smernice REACH, se lahko spremenijo. REACH je nova uredba Evropske skupnosti o kemikalijah in njihovi varni uporabi (ES 1907/2006). Obravnava registracijo, evalvacijo, avtorizacijo in omejevanje kemikalij.

Na tej spletni strani so uporabljene naslednje okrajšave:

  • FR: zaviralec gorenja

Tkanina je bila površinsko obdelana v postopku potapljanja s kemičnim zaviralcem po tkanini. Ker je apretura topljiva, se bo sčasoma v postopkih čiščenja sprala in tkanina ne bo imela lastnosti negorljivosti.

Večina kemikalij za zaščito pred ognjem je topna v vodi in se  razpusti tudi s kemičnim čiščenjem. Zato je v primeru pranja oz. kemičnega čiščenja takšne tkanine potrebno ponovno podvreči tretmanu za negorljivost.

 

  • IFR: Trajno negorljiva tkanina

Ta vrsta tkanine je tkana iz vlaken, ki so trajno negorljiva. Negorljivost je zagotovljena do konca življenske dobe tkanine. IFR Polyester in Trevira CS so sestavljeni iz teh vlaken.

 

  • NFR: ne poseduje standarda negorljivosti

Tkanina ni bila testirana ali preizkušena za negorljivost. Nekatere je moč poobdelati z apeturo za negorljivost.

 

 

 

Oglejte si test TREVIRA CS težko vnetljive tkanine v primerjavi z navadno tkanino.