01 430 15 12
info@interiering.com

Projekcijske tkanine

PROJEKCIJSKE »SCRIM« TKANINE

Nič ni bolj impresivnega kot slika, ki se nenadoma pojavi pred občinstvom, vendar je doseganje popolne gibljivosti slike ali virtualnega predmeta lahko velik izziv.

Da bi izbrali pravi material, je pomembno razumeti različne parametre, ki določajo kakovost  projekcije in učinke, ki jih želimo doseči.

 

PREPUSTNOST PROJEKCIJSKE TKANINE

Na splošno lahko predpostavimo, da so projekcijske tkanine z večjo mrežo preglednejše, vendar odsevajo manj projicirane svetlobe kot pa tkanine z bolj drobno mrežo.Pri izbiri velikosti mrežnega očesa morate določiti, ali je za vas najpomembnejša preglednost zaslona ali ostrina in resolucija projicirane slike.Če morajo biti predmet ali izvajalci jasno vidni, potem je tkanina z večjim  mrežnim očesom prava izbira. Če naj bi bila projicirana slika zelo ostra in če so predmeti ali izvajalci za tkanino zgolj silhuete, potem je priporočljivo uporabiti manjšo velikost mrežnega očesa in / ali debelejši mrežni material.

BARVA PROJEKCIJSKE TKANINE

Na splošno se najboljše vrednosti refleksije svetlobe dosežejo s svetlejšo projekcijsko tkanino, kar ima za posledico kakovostno sliko. Temnejša projekcijska tkanina, na drugi strani, odraža manj projicirane svetlobe, vendar izboljša kontrastne vrednosti,in bo zato zaznana kot bolj pregledna.

OSVETLITEV

Najpomembnejši faktor za dosego želenih učinkov je pravilna osvetlitev. Vedno upoštevajte okoliške luči, ki jih ne morete nadzorovati, kot so hišne in zasilne luči, saj lahko izničijo učinek, ki ga želimo doseči.

UPORABA PROJEKTORJEV 

Očitno je, da kakovost in svetloba projektorja močno vplivata na projicirano podobo, najboljši rezultat pa je odvisen tudi od njegovega glede na projekcijsko površino. Ko je usmerjen naravnost na tkanino, bo velik del svetlobe projektorja zasvetil naravnost skozi tkanino in osvetlil območje za njo. To bo ustvarilo visoko kakovostno sliko, vendar  tudi težavo za zatemnitev tkanine, razen če ne uporabimo zatemnitvene tkanine takoj za projekcijsko površino. Zaradi istega razloga zadnja projekcija ni priporočljiva, saj bo to slepilo občinstvo, razen v primeru tako zaželjenega efekta. Projektorji se glede na tip leče navadno nahajajo v ostrem kotu na dnu ali na vrhu projekcijske površine. Na ta način je projicirana svetloba, ki sije skozi površino, bodisi usmerjena na tla ali na strop za platnom, kar omogoča, da se projekcijska površina sama delno zatemni. Pravilna uporaba leč in namestitve projektorja omogočajo hologramske projekcije.

POLOŽAJ OBČINSTVA

Projekcijska površina z »flat gain ratio« razprši svetlobo bolj enakomerno v vseh smereh, kar je odlično, ko so gledalci nameščeni v širokem kotu. Zaznali bodo podobno kakovost slike, ne glede na njihov vidni kot.

Zaslon z »high gain ratio« je bolj primeren za postavitve z ozkim kotom gledanja, saj se kakovost slike povečuje pri tistih, ki sedijo v sredini, pada pa k tistim, ki sedijo na zunanji strani.