01 430 15 12
info@interiering.com

Projekcijska platna

Kje je projektor: spredaj ali zadaj?

Sprednja projekcija pomeni da sta projektor in občinstvo na isti strani zaslona. Pri projekciji zadaj je projektor postavljen za zaslon, publika pa gleda proti projektorju, pri čemer zaslon deluje kot difuzor. Oba sistema imata prednosti in slabosti:

Sprednja projekcija

  • Lahko se uporabijo manjši projektorji v primerjavi z zadnjo projekcijo.
  • Projektorski žarek mora pasti direktno na zaslon, zato lahko akterji povzročijo neželene sence na zaslonu.
  • Območje občinstva je potrebno zatemniti, da bi dobili najboljši rezultat.
  • Bela površina je lahko moteča za občinstvo.
prednje_projekcijsko_platno

Zadnja projekcija

  • Boljši kontrast zahvaljujoč širši barvni paleti projekcijskih površin.
  • Ni neželenih senc akterjev
  • Območje za zaslonom je mogoče zatemniti, zato lahko v področju občinstva vzdržujemo ambientalno svetlobo . (idealno za zapisovanje na konferencah)
  • Temnejše projekcijske površine se preprosto zlijejo z ozadjem
  • Nekateri projekcijski zasloni lahko povzročijo "vročo točko" in zožijo vidni kot.
  • Zadnja projekcija zahteva pomemben del prostora na odru, ki ga ni moč uporabiti za drugačen namen.

 

Dvojni projekcijski zasloni

Nekateri zasloni se lahko uporabljajo za projekcijo tako spredaj kot tudi zadaj.

Vidni kot: širok ali ozek?

Količina svetlobe, ki jo odseva zaslon, je znana kot »gain«. To predstavlja količino svetlobe, ki se odseva od zaslona, ​​v primerjavi s tistim, ki odseva od opredeljenega standardnega belega referenčnega materiala. Zato bo zaslon z vrednotjo »gain« 1,0 odražal enako količino svetlobe kot referenčni material. Material ki je ocenjen na 1,5 bo odseval 50% več svetlobe.

»Gain« se meri v točki, kjer je zaslon najsvetlejši, ki je neposredno spredaj na osi 0 ° do zaslona. Bolj ko se premikamo na stran in gledamo zaslon iz kota, manj svetla je projicirana slika:

 

Zaslon z nizkim »gain« razmerjem razprši svetlobo bolj enakomerno v vseh smereh, kar je odlično za postavitev sedežev v širokem kotu gledanja glede na zaslon. Gledalci bodo imeli podobno kakovost slike, ne glede na zorni kot.

Zaslon z visokim »gain«  je bolj primeren za postavitve z ozkim kotom gledanja, saj se kakovost slike poveča tistim, ki sedijo v sredini, pade pa proti tistim, ki sedijo na zunanji strani.

zorni_kot_platna

ŠTEVILO PROJEKTORJEV: EDEN ALI VEČ?

Posamični projektorji se uporabljajo v bolj klasičnih postavitvah, kot so kinematografski (začasni ali trajni),  ali na manjši konferencah (npr. Sejne sobe)

Svetlost projekcije se lahko poveča z uporabo "dvojnega projektorja", ko sta dva projektorja nameščena drug na drugega in tako ustvarita enotno svetlejšo sliko.

Mehko prekrivanje projekcij je metoda s katero se skupaj uporabljajo dva ali več projektorjev. Robovi vsake od projiciranih slik se prekrivajo in ustvarijo enotni širši prikaz, ki je primernejši za prikaz vsebine na zaslonu širokih dimenzij. Najbolje se odraža na zaslonih, ki imajo nizek »gain« in s tem zmanjšajo učinek "vroče točke" ter povečajo vidni kot.

stevilo-projektorjev

AMBIENTALNA OSVETLITEV: POMEMBNO?

Kakovost projicirane slike je odvisna od ravni osvetljenosti okolja. Na splošno so zasloni zadnje projekcije bolj primerni za osvetlitev okolice kot prednji projekcijski zasloni, ker slednji odsevajo vse svetlobne vire, tako iz projektorja kot ambientalno svetlobo.

Temnejši zadnji zaslon odseva manj svetlobe, zmanjšuje svetlost projicirane slike, pa tudi svetlobe okolice. V teoriji ti zasloni nimajo najbolj spektakularnih rezultatov, vendar se v praksi zdi, da nudijo zelo dober rezultat.

Zasloni z visokim »gain« faktorjem so bolj občutljivi na svetlobo okolja, saj se količina odbite svetlobe poveča ravno za faktor »gain«-a.

 

Kontrastno razmerje: pomembno za vsebino?

Kontrast je razlika med belim in najtemnejšim črnim prikazom; večji je kontrast, boljši je zaslon. Vendar pa osvetlitev okolja močno vpliva na kontrast zaslona.

Ker sprednji zasloni odražajo vse svetlobne vire, je njihov zaznan kontrast močno odvisen od prisotnosti ambientalne svetlobe. Na splošno se bodo zasloni prednjih projekcij z višjimi »gain« faktorji odrezali bolje pri izražanju kontrastnosti projekcije.

Ker projektor dejansko ne projicira črne barve, v resnici zaznamo pomanjkanje projicirane svetlobe. Temnejši zasloni  odsevajo manj virov iz okolice in zaradi svoje temnejše površine dejansko dajejo videz globje črnine. To dejansko poveča zaznavanje kontrasta projicirane slike.